Pastacılığın Tarihi

2023-12-13

Pastalar; özel anlarımızda çok sevdiğimiz bir arkadaşımıza, eşimize, dostumuza, sevgilimize tatlı bir sürpriz yapmak istediğimizde, ya da tatlı krizine girdiğimizde lezzetleriyle aklımızı başımızdan alıyorlar. Ama aklımızı başımızdan alan tek şey, sadece lezzetleri değil. Çünkü pastanın çok uzun bir tarihi ve geçmişi var. Hatta bu tarih klasik zamanlara kadar uzanıyor. Öyleyse lafı fazla uzatmadan, pastanın tarihi ile de aklımızı başımızdan almasına izin verelim mi ne dersiniz?

Pastayı Kim İcat Etti? İlk Pasta Ne Zaman İcat Edildi?

Sizi şu an yaşadığımız zamandan çook uzak bir döneme götüreceğiz. Çünkü pastanın ana malzemesini oluşturan “kek” kelimesi Vikinglerden geliyor. Eski Yunanlılar ise, “düz” anlamını taşıyan plakoeis kelimesinden türettikleri pastaya “plakous” adını veriyorlar. Tabii o tarihlerde pasta bildiğimiz formundan çok daha farklı olarak karşımıza çıkıyor. İlk pastalar; yumurta, süt, fındık ve bal ile karıştırılmış un kullanılarak pişiriliyorlar ve ekmek formunda yapılıyorlar. Roma döneminde, kekin adı Yunanca terimden türetilen “plasenta” olarak evriliyor. Bu kekler, hamur işi tabanı üzerinde yapılıyor. Mısırlılar ise zamanla fırın tekniğini keşfediyorlar. İngiltere’de de ilk kekler ekmek şeklinde yapılıyor. Rönesans dönemi zamanında artık çırpılmış yumurta ile mayalanan kekler ortaya çıkıyor. 1929 yıllarına gelindiğinde ise kek, Büyük Buhran sırasındaki ekonomik çöküşün bir ihtiyacı olarak seri üretilen bir mal haline geliyor. Tabii pastacılıkta Fransa’yı da unutmamak gerek. Çünkü pastacılık konusunda ilk adımları atan ülkelerden birisi de Fransa oluyor. 1270 yılında Paris’te Pastacılar Birliği’nin kurulması ile birlikte halk ilk kez pasta satın alma hakkını elde ediyor. Fırıncılık ve pastane kavramları ilk olarak böyle ortaya çıkıyor, sonraları ise fırınlar yerini özel şirketlere bırakıyor. Fransız pasta ustası Marie-Antoine Careme, pastayı modernize eden ilk pasta şefi olarak biliniyor. Pastaları 1700 ve 1800’lü yılların Fransa’sını süslüyor. Oldukça seçkin ve elit bir kesime hitap eden Marie-Antoine Careme, o dönemde durumu iyi olmayan insanlar için şimdi de sıkça karşılaştığımız “Ekmek yoksa, pasta yesinler” sözünü ediyor ve pasta giderek modern bir yapıya kavuşuyor.

İlk Yaş Pasta Ne Zaman Yapıldı?

Aslında bu sorunun cevabını az önce verdik. Sözünü ettiğimiz üzere, pastacılıkta Fransızların etkisi büyük… Pastaya farklı tatlar katmak isteyen Fransız pasta şefleri 18. Yüzyılda krem şantiyi buluyorlar ve yaş pasta kavramını ortaya çıkarıyorlar. Ardından Fransa’da modern pastacılığın doğuşuyla birlikte; birçok şekilde, çeşitte ve büyüklükte pastalar yapılmaya başlanıyor. Bu pastalar kimi zaman zengin bir kesime hitap ederken, kimi zaman ise halkın da alabileceği daha uygun fiyatlı pastalar oluyor. Pastanın yolculuğu o dönemlerden günümüze kadar ulaşıyor. Klasik pastalar tarihi yaşatmaya devam ederken, daha değişik pastalar ise geleceğe ışık tutuyor.

Merhaba,
Acil Siparişleriniz İçin ,
Bizimle Hızlıca İletişime Geçebilirsiniz