Pastada Jelatin Kullanımı

2023-12-13

Pastacılıkta çok yaygın bir kavram olan jelatin; hayvansal kaynaklı, yarı şeffaf, kokusuz, renksiz, kolay kırılır ve tatsız katı bir madde olarak biliniyor. Yazımızda pastada jelatin ne işe yarar? Nasıl kullanılır? konularına açıklık getirerek, toz ve yaprak jelatin farkından bahsedeceğiz. O halde gelin, bu renksiz ve şeffaf maddenin pastacılıktaki kullanımına bakalım.

Pastada Jelatin Ne İşe Yarar?

Jelatin eklendiği sıvıya kıvam vererek, onun katılaşmasını sağladığı için pastacılıkta kıvam arttırmak için kullanılır. Jelatin ile jöle kıvamını almış şekliyle; mousse, tart, panna cotta ve cheescake gibi tatlılarda karşılaşabiliriz. Jelatin, bu tür tatlılar ve pastalar üzerinde şeffaf hoş bir görsellik verir. Jelatin ile yapılan pastalar genellikle hafif olur.

Pastada Jelatin Nasıl Kullanılır?

Jelatin soğuk ürünlerde kullanılacaksa, küçük bir tencerede ve çok düşük ısıda sıvılaştırılır. Topaklanmayı engellemek amacıyla, üründen birazı sıvı haline gelmiş jelatine eklenir ve karıştırılır. Jelatin istenilen kıvama ulaştıktan sonra ürüne eklenir. Bununla birlikte, jelatini mikrodalga fırında da sıvı formuna getirebilirsiniz. Bunun için küçük bir kabın içerisine jelatini koyup, yaklaşık 35-40 derece arasında sıvılaştırmanız gerekir. Jelatini kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, çok yüksek sıcaklıkta çözündürülmemesi ve dondurulmaması gerektiği olmalıdır.

Toz Jelatin Kullanımı

Jöle yapımı için yarım litre sıvıya 9 gram, kremalı ürünler için 6 gram toz jelatin kullanılması önerilir. Eğer kalıptan çıkarılması gereken kremalı bir ürün ise, 12 gram toz jelatin kullanılır. Toz jelatinin kullanımı kolaydır, soğuk suyun içerisine toz jelatin eklenir ve 10 dakika beklenir. Jelatin 10 dakika sonra kullanıma hazır hale gelir.

Yaprak Jelatin Kullanımı

Jöle yapımı için yarım litre sıvıya 6 yaprak, kremalı ürünler için 4 yaprak kullanılması önerilir. Eğer kalıptan çıkarılması gereken kremalı bir ürün ise, 8 yaprak jelatin kullanılır. Jelatin yaprakları 3 dakika boyunca soğuk suda bekletilir ve formuna kavuşunca yaprakları suyun içerisinden çıkartılıp, suyu akıtılır. Bu işlemden sonra kullanıma hazır hale gelir.

Toz Jelatin Nasıl Eritilir?

Toz jelatini eritme işlemi, daha önce de bahsettiğimiz gibi soğuk suyun içerisine eklenerek yapılır ve 10 dakika bekledikten sonra jelatin istenilen kıvamına kavuşur.

Toz Jelatin Yaprak Jelatin Farkı Nedir?

Toz jelatin pastacılık ve tatlı yapımında sıkça karşımıza çıkar. Yapılan tariflerin daha dayanıklı, sıkı bir kıvam haline gelmesini sağlar. Jelatin, toz jelatin veya yaprak jelatin olarak alınabilir. Aralarında çok büyük bir fark olmaz, sadece şekil olarak birbirlerinden ayrılırlar.

Merhaba,
Acil Siparişleriniz İçin ,
Bizimle Hızlıca İletişime Geçebilirsiniz