Türkiye’de Pastacılığın Doğuşu

2023-12-13

Türkiye’de pastacılığın doğuşu dünyadaki pastacılık gibi çok eski tarihlere dayanmıyor. İlk kez Osmanlılarda farklı tatlar karıştırılarak çeşitli tatlılar yapılıyor, ancak bu tatlıların hiçbiri pasta yerine geçmiyor. Peki Türkiye’de pasta ilk kez ne zaman ortaya çıkıyor? Türkiye’de pastacılığın tarihi ve gelişimine yakından bakalım.

Pastacılığın Tarihi ve Gelişimi

Dünyada pastacılık tarihi Vikinglere kadar uzanıyor. Daha sonra Yunanlılar, İngilizler ve Mısırlılar; yumurta, süt, fındık ve bal ile karıştırılmış un kullanılarak yaptıkları ekmekleri ortaya çıkarıyorlar. Pasta ilk kez ekmek formunda ortaya çıkıyor, Rönesans döneminde ilk kez çırpılmış yumurta ile mayalanan kekler ortaya çıkarılıyor. Pastayı günümüze taşıyan ve ona son şeklini veren ise Fransızlar oluyor. Ancak Türkiye’de pastacılığın tarihi maalesef bu kadar derin değil. Aslında Osmanlılar ilk kez farklı tatları birbirleriyle harmanlayarak tatlı yapma girişiminde bulunuyorlar, ama bu tatlılar pasta şeklinde olmuyor. Pastacılık ilk olarak 19. Yüzyılda Rusya’ya giden Karadenizliler ile ülkemizdeki serüvenine başlıyor.

Ülkemizde Pastacılık

Ülkemizde pastacılık, ilk olarak 19. Yüzyılda Rusya’ya giden Karadenizli gurbetçiler ile başlıyor. Bu durum, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın çıkardığı isyanın bastırılması için padişahın Rusya’dan yardım istemesi ile gerçekleşiyor. Kısa zamanda Osmanlı-Rus yakınlaşması başlıyor ve Rusya ekonomisini geliştirmek amacıyla kapılarını Doğu Karadeniz’de yaşayan insanlara, yani namı diğer Hemşinlilere açıyor. Böylelikle Hemşinliler 19. Yüzyıl başlarında Rusya ve çeşitli ülkelere giderek pastacılığı ülkemize de yaymaya başlıyorlar. Gittikleri yerlerde pastacılık ve fırıncılık gibi meslekleri öğrenen bu topluluk; pastayı ülkemize getirmekle kalmıyor, aynı zamanda Türkiye’de çeşitli pastane ve fırınların açılmasına da ön ayak oluyor. Pastayı ve pastacılık kavramını Anadolu’ya değin getiriyorlar. Onları başka ülkelere sürükleyen asıl neden ekonomik sıkıntılardan kaynaklansa da, güzel bir olaya da vesile olmuş oluyorlar. Ülkemizde birçok farklı fırın ve pastanelerin açılmasıyla birlikte, birbirinden leziz pastalar yapılmaya başlanıyor. Zamanla evrile evrile de günümüzdeki şeklini alıyor.

Merhaba,
Acil Siparişleriniz İçin ,
Bizimle Hızlıca İletişime Geçebilirsiniz